Îngrijirea orală în perioada sarcinii!

Pentru ca în timpul sarcinii corpul tău suferă modificări fiziologice normale (hormonale și imune) ce iți pot influența sănătatea dinților și gingiilor, este important să acorzi o atenție sporită acestui aspect.

Gingivita, granulomul de sarcina, cariile sau eroziunile dentare sunt cele mai comune afecțiuni cu care se confruntă femeile însarcinate. 

Gingivita de sarcină se manifestă printr-o creștere în volum a gingiilor și tendința acestora de sângerare. Aceaste modificări nu sunt cauzate de sarcina în sine, ci de raspunsul organismului (modificări hormanale) la acumularea plăcii bacteriene, deci de o igienă bucală deficitară.

Femeile însărcinate prezintă un risc de carie crescut ca urmare a consumului crescut de carbohidrati și zaharuri iar  vărsăturile, refluxul gastric pot crește cantitatea de acid la care este expusă cavitatea bucală, acid care va ataca smalțul dintilor, favorizand evoluția procesului carios.

Ce trebuie să faci? 

-să te programezi la cabinetul stomatologic pentru detartraj și periaj profesional. Sedința dureaza maxim o ora, nu este dureroasa prin urmare nu se face anestezie. Este important să reducem inflamația pe tot parcursul sarcinii întrucât numeroase studii arată că gingivita este asociată cu posibilitatea nașterii premature sau cu riscul ca fătul să aibă o greutate mai mică la naștere. 
-să îmbunătățești igiena bucală, să ai tehnica și mijloacele cele mai potrivite pentru tine, pentru o bună igienă bucală.

-să te speli pe dinți de 2 ori pe zi,dimineața și seara și să folosești pentru curățarea spațiilor interdentare ața dentară, periuțele interdentare și dușul bucal. 

-să reduceți consumul de zaharuri procesate, înlocuindu-le cu fructe sau legume proaspete. 

-spălați dinții după 30 minute de la consumul de băuturi acide, nu imediat după ce le consumați, iar în caz de vomă se va clăti energic gura cu apă pentru a îndeparta acidul din cavitatea bucală. 

Call Now Button