Scapă de respirația urât mirositoare (halitoză)!

Mirosul neplăcut al afecteaza încrederea în sine și chiar viața socială a persoanei în cauză, iar guma de mestecat si bomboanele mentolate nu rezolvă problema. Fă-ți o programare pentru a găsi cauza halitozei și a primi tratamentelul adecvat!

Halitoza orală (respirația urât mirositoare)  apare prin degradarea resturilor alimentare de către bacteriile prezente în cavitatea bucală, rezultând compusi de sulf volatili ce cauzează mirosul urât.

Pacienții cu boli parodontale au o cantitate crescută de bacteriile anaerobe si gram negative, responsabile de halitoza, motiv pentru care acești pacienți acuză frecvent miros neplăcut al cavității bucale.  

Factori favorizanți pentru halitoză:

-igiena orală precară

-hiposalivaţia- saliva ,prin conținutul ei, are rol antibacterian iar o cantitate redusă de salivă va avea un impact negativ asupra sănătății cavității bucale.  

-bolile parodontale

-ulcerații ale mucoasei bucale

-procese carioase, care retenționează resturi alimentare și placa microbiană. 

-plombe voluminoase și lucrări protetice incorect adaptate ce retenționează placă microbiană și resturi alimentare. 

Rezolvarea problemelor stomatologice contribuie la eliminarea mirosului neplăcut al respirației, iar igiena corectă a cavității bucale este cel mai important factor de prevenție al halenei.

În acest scop se recomanda:
-periajul dentar de 2 ori pe zi

– folosirea aţei dentare/ periuțelor interdentare pentru îndepărtarea resturilor alimentare dintre dinţi 

– curăţarea regiunii posterioare a limbii prin periaj 

-clătirea cu apă de gură cu clorhexidina. 

-igiena corespunzătoare pentru protezele dentare și aparatele ortodontice

-evitarea uscăciunii gurii – guma sau bomboanele mentolate fără zahăr stimulează saliva

-control stomatologic periodic la 6 luni – 1 an

Daca sunt excluse cauzele orale de halitoză pot fi recomandate alte investigatii precum: ORL, radiografie toracică, serologie pentru Heliocobacter pylori, întrucat o serie de studii dovedesc relaţia dintre halitoză şi infecţia cu Helicobacter pylori. Prin tehnica PCR s-a identificat H. pylori în salivă, în placa sub- şi supragingivală, la pacienţi cu halitoză. Studii in vitro arată capacitatea H. pylori de a produce hidrogen sulfurat şi mercaptan – compuşi care generează halitoza. 

Call Now Button